Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2008 16:46 - Производствени решения в краткосрочен и дългосрочен период.
Автор: narmada Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6239 Коментари: 2 Гласове:
0



Всяко производство може да се разглежда като система с два блока - вход и изход. На входа са производствените фактори, които си взаимодействат и в крайна сметка се получава готовата продуцкия или изходът. За да може една фирма да определи какви да бъдат оптималните и решения, тоест какво да произвежда, за да има максимална печалба от него, тя използва производствената функция. 
Производствената функция е животно, което отразява връзката между количеството произведена продукция и наличните ресурси на фирмата за производството на тази продукция. Или, колко готова продукция може да излезе от единица ресурс. Q = f(K,L).
От фирменото равнище на производствената функция съответното производство може да изведе концепциите за общия, средния и пределния продукт.
Общия продукт е физически измерима величина. Той е съвкупния производствен резултат.
Средният продукт показва какъв общ продукт се пада на единица разход. Получава се, когато общия продукт се раздели на разходите.
Пределният продукт представя допълнителното количество продукция, произведено с единица разход.
От производствената функция може да се изведе и закона за намаляващата пределна полезност, който гласи, че - ако имаме един фиксиран производствен фактор, но увеличаваме променливият (разходи), ефективността на производството ще се покачва до едно ниво, след което ще започне да спада, при влошаване на икономическите показатели. Възвръшаемостта на всяка единица допълнително вложен разход намалява. 
Основен фактор, който влияе на решенията на фирмата е времето, или за какъв период от време фирмата иска да постигне определен резултат. Съществуват два основни времеви периода - кратък и дълъг. Знаем, че в кратък период единственият начин, по който фирмата може да отговори на промените в икономическата ситуация е чрез допълнително натоварване на производствените мощности. Това означава, че тя може да промени само една част от разходите за производство. За кратък период от време, производствените разходи биват три вида:
1. Общи разходи - всички разходи необходими за производството на определен обем продукция за даден период от време.
2. Средни разходи - показва какво е количеството на променливите разходи, необходими за производството на единица продукция. От своя страна средните разходи могат да бъдат - средни съвкупни, средни фиксирани и средни променливи разходи.
3. Пределни разходи - отразяват допълнителното количество разходи, необходимо за произвеждането на единица допълнителна продукция.
За постигане равновесие на фирмата в краткосрочен план са необходими две условия:

1. Производството на такъв обем продукция, при който се постига минимизиране на средните съвкупни разходи и:
2. Производството на такъв обем продукция, при който пределните разходи са равни на средните съвкупни разходи.

Другият съществен времеви период при производството на дадена фирма е дългосрочният.
В дълъг период от време фирмата има време да обмисли добре в какъв вид продукция и как да вложи наличните средства за постигане на максимална печалба. Това е времето за взимане на стратегически решения. Основно фирмата трябва да отговори на 3 въпроса:
1 Какво и колко да произвежда?
2. Технологичен избор - избор свързан с това на къде да се насочат наличните средства - за разходи за капитал или разходи за труд. Факторите, които влияят върху решението на фирмата относно този въпрос са: вида на производството, цени на производствените фактори и производителност на производствените фактори.
3. Избор между - производствени фактори и заместване на фактори - минимизираща разходите комбинация. Този процес се изразява чрез пределната норма на техническо заместване.

Анализът на тези три въпросва се прави чрез аналитични инструменти. Тези аналитични инструменти са изоквантата и изокостата. Изоквантата е съвкупност от точки, всяка от които показва различни комбинации между капитал и труд, с които да се произведе едно и също количество продукция. Изокоста от своя страна е съвкупност от точки, всяка от които всяка от които е различна комбинация, в която предприемачът може да разпредели своите средства за разходи за труд и разходи за капитал. Оптималното решение е това, в оето изоквантата е допирателна до възможно най-високата изокоста.

Друг аналитичен инструмент при дългосрочния период е кривата на средните разходи или LATS. Lats се характеризира със следното - тя има V образна форма, което означава, че с увеличение размера или мащаба на производството, средните разходи намаляват до едно ниво, след което започват да се покачват. Тази зависимост се нарича ефект от мащаба - в низходящата точка имаме икономии от мащаба, в най-ниската - постоянен ефект от мащаба, а във възходящата - загуби от мащаба.
Кривата всъщност представлява една обвивка на всички отделни криви на съвкупните разходи за кратък период от време. 

След като анализирахме разходите за производство, нека сега проследим приходите, които фирмата получава след продажбата на готовата продукция. Приходите на фримата са именно всички парични постъпления, получени в резултат на реализирането на произведената стока. Приходите могат да бъдат:
1. Общ приход - произведеното количество по цената
2. Среден приход - общ приход делен на произведена продукция
3. Пределен приход - допълнителен приход получен при реализация на допълнително количество продукция.

Два са подходите за разглеждане на печалбата - счетоводен и микроикономически. При микроикономическия печалбата се разглежда като възнаграждение за нарастване на капитала. Печалбата се нарича нормална и съвкупните разходи са равни на съвкупните приходи. Получава се, когато предпиремачът работи при средни условия за даден отрасъл.
При икономическата печалба технико-технологичното и организационното ниво са на по-високо ниво. Това е счетоводната печалба или разликата между пазарната цена и средните съвкупни разходи.
Но каквото и да се говори, главната цел на всяка една фирма е максимизиране на печалбата, а това може да стане реалност само ако пределните приходи са равни на пределните разходи.
Ако пределният приход е по-голям, то производството може да бъде увеличено и обратно, ако разходът е по-големият, производството задължително трябва да бъде свито!

 



Гласувай:
0



1. tanyarisemova - Браво
15.05.2009 23:31
Браво! Тук обаче има и доста формули,иначе поздравления за хубавия постинг.
цитирай
2. анонимен - благодаря
09.09.2010 13:20
Най-накрая разбрах за какво иде реч от твоя посъинг, ако разчитах на учебник и досега щеше да си блъскам главата:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: narmada
Категория: Лични дневници
Прочетен: 889403
Постинги: 34
Коментари: 259
Гласове: 159
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930