Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2008 18:21 - Национален пазар, равнище на икономическа активност.
Автор: narmada Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4981 Коментари: 0 Гласове:
0



Националният пазар представя най-ясно икономическата връзка между домакинствата и фирмите. Тази възка може да бъде представена по следния начин:
- стокова връзка - от домакинствата към фирмите и обратно. Фирмите предоставят на домакинстватастоки, а те от своя страна предоставят на фирмите фактори за производство. Тук е добре да спомена, че факторите за производство имат определена цена, докато при ресурсите тя липсва;
- парична връзка - домакинствата осъществяват определени разходи и получават приходи от фирмите. Най-често тези приходи са доходи от труд или - работна заплата+печалба+рента. 
Икономика, в която присъстват само тези два стопански агрегата - домакинства и фирми - се нарича затворена икономика или опростен модел. В него държавата не присъства като икономически субект.

Съществуват някои особености при функционирането на националните пазари, като под функциониране се разбира превръщането на разход в приход и обратно. Тези особености са следните;
- в макроикономиката доходът се отъждествява с предлагане, а разходът с търсене
- в политическата икономика - производството с предлагане, а потреблението с търсене.
Производството определя потреблението до момента, в който пазарът се насити и двата лагера се сменят или потреблението определя производството. Единствено едно недобре развито производство е в състояние да определя потреблението, защото при този случай липсва потребителският избор и разнообразието на стоките е ограничено.

Проблемите при функционирането на националното производство са следните:
,- проблем на равновесието доход=съвкупно търсене - ако доходът е по-голям от разходите имаме свръхпроизводство, а ако е по-малък - свръхпотребление
- проблем за пълната заетост - стандартно пълната заетост = функциониране на икономиката при пълно натоварване на производствените възможности, но това е рядко постижимо, тъй като дори когато икономиката работи на максимални обороти, заетостта е нормална, тоест получава се така, че пълната заетост е желана, но недостижима.
- - проблем за ролята на парите - дали те са средство или фактор влияещ върху динамиката на икономическата активност. От този въпрос произлизат и двата основни икономически модела:
     1. Класически модел на дългосрочния растеж - при него доходът определя разхода или това означава, че имаме развиващ се пазар, икономическото равновесие не е проблем на националния пазар и раходи се правят единствено за стоки за лично потребление и за инвестиции и то само ако липсва банкова система.  Ако спестяванията съвпадат с инвестициите има равновесие на националния пазар, защото спестяванията са предлагане на пари, а инвестициите търсене, тоест постига се равновесие на търсене и предлагане или двете основни икономически сили. Предлагането на пари е позитивна функция на лихвения процент, а търсенето негативна функция на лихвения процент.  Равновесието се постига чрез движението на лихвения процент. Националния пазар постига пълна заетост чрез равновесие на трудовия пазар - N-труд, W-работна  заплата, W/p- реална работна заплата.
     2. Кейнсиянски модел на краткосрочни колебания - разхода определя прихода, спестяванията и инвестициите не съвпадат, защото равновесието е нормално състояние на пазара, а разликата се състои в разликата на субектите, които ги осъществяват, пазарът няма механизъм за изравняване на спестявания и доходи, защото спестяванията зависят от дохода, а инвестициите от икономически фактори, политиката е единственият начин за разширяване на пазарите, от спестявания не могат да се родят инвестиции, а само от политика за разширяване на пазара, за националната икономика е характерна непълната заетост или винаги същестуват неизползвани производствени фактори. Непълната заетост се доказва статистически - нормата на безработица винаги е >0  и чрез характеристика на пазарната структура - парите са фактор, който влияе на реалната икономика и може да я променя.

И двата модела се разглеждат като актуални, за да се добие пълна представа за икономиката. В действителност голяма част от Кейнсианския модел се използва днес в България. Най-простия пример е политиката на правителството за разширяване на инвестициите. Без правителството в Българския пазар нищо не може да се случи. Жалко, но факт!

В смесената икономика правителството е икономически субект, наравно с фирмите и домакинствата. Правителствените покупки се включват в потока на разходите. От потока на доходите правителството отнема преките данъци, а добавя добавките или трансферните плащания. Трансферните доходи са всички онези доходи, които не са свързани с текущата икономическа динамика. Бюджетът представлява разликата между приходите и разходите на правителството. Икономическите функции на правителството са следните:
- Нормативни - определя общите правила на пазара и гарантира неприкосновеността на частната собственост върху пазарите.
- Производителна във всички страни правителството е производител в определени сектори.
- Регулативна - регулира колебанията на доходите.
Отворен национален пазар или отворена икономика е тази, която чрез потока на приходите и разходите се свързва с останалия свят.

Дотук показахме начините, по които функционира националната икономика, както и основните субекти и обекти в нея. Време е да покажем нормата, с която тази икономика функционира или равнището на икономическа активност. Това е брутния национален продукт БНП, който всъщност е сборът от всички крайни продукти, произведени за период от една година с национален капитал - общата добавена стойност за цялата икономика за 1 година. За разлика от БНП, който показва произведените стоки с НАЦИОНАЛЕН капитал, БВП - брутният вътрешен продукт показва всички произведени стоки в страната за 1 година с какъв да е капитал. Естествено е да съществуват определни проблеми при измерване на БНП и те са:
- номинален и реален БНП - разликата между двете елиминира конкурентното влияние на цените върху икономическата активност.
Номиналния БНП е физическия обем на произведените стоки в рамките на 1 година, а реалният БНП - същия обем от стоки за период от 1 година при съпоставими цени. 
- добавена стойност - чрез добавената стойност се избягва повтроното включване на едни и същи стоки в БНП. Сумата от добавените стойности във всички етапи от производството на 1 продукт са равни на цената му като краен продукт или БНП се представя като сума от цените на крайните продукти.
- различаване на реализираните от транзитните стоки
- сивата икономика

     Брутния национален продукт си остава най-добрия измерител на икономическата активност, но за съжаление е най-трудно измерим. Начините за измерване са:

- Като поток от разходи - колебае се най-слабо

- Като поток от инвестиции - всяко увеличаване на функциониращия капитал
Инвестициите могат да бъдат няколко вида според източника им - автономни - не зависят от рамера на дохода и производни - функция са на дохода.
Макроикономиката се занимава с чистите автономни инвестиции - правителствените покупки и чистия експорт. Чистият експорт е разликата между вноса и износа на държавата. Зависи от размера на дохода на националните партньори, курса на валутата и други.  
БНП като поток от доходи се измерва отгоре надолу, но има няколко преразпределителни процеса, които пречат БНП да бъде измерен по този начин и това са - амортизационната политика, защото тя изважда от БНП сумата, необходима за поддържане на съществуващия капитал, данъчната политика - преки и косвени данъци, фирмена политика - социално осигуряване и финансиране чрез неразпределна печалба. 
В БНП не се включват:
- финансови транзакции и сделки с ЦК
- плащания за социално осигуряване
- частни трансферни плащания
- сделки с отчетен в минал период краен продукт

Друг подход при измерване на БНП е производствения подход.
Бнп се измерва като сума от добавените стойности от икономическите отрасли. Проблем тук е отчитането на произведена, но нереализирана продукция.

Доходен пдход.
БНП се измерва като сума от всички доходи от производството, използвани за ресурсите. Елементите на БНП са;
- доходи от труд, наем на работници
- доходи от собственост или самонаемане
- доходи от корпоративни печалби
- лихви
-рентни доходи
- косвени данъци
- амортизации

Разходен подход.
БНП се измерва като сума от всички разходи, необходими за включване на съвкупния обем на производствените елементи;
- лични потребителски разходи
- брутни частни вътрешни инвестиции - амортизации и нетни инвестиции
- включени машини и оборудване
- строителство





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: narmada
Категория: Лични дневници
Прочетен: 885577
Постинги: 34
Коментари: 259
Гласове: 159
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031