Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2008 18:11 - Политика на ЕС за разширяване
Автор: narmada Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1967 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 05.02.2008 11:54


Разширяването на Европейския съюз е една невероятна възможност в общността да се инжектират нови култури, нова територия, различни национални истории, различни обичаи. Разширява се икономическата територия на свободно търгуващите държави, увеличава се благосъстоянието на всяка една от членки, подобрява се социалният живот на народите им. Това са някои от положителните черти на разширяването на ЕС и тъй като ние българите обичаме да си говорим позитивни неща, ще спра дотук. Сега няколко думи за критериите за присъединяване към ЕС, туй като все пак в днешно време разширяване стана синоним на присъединяване.

Критерии за присъединяване
На съвета в Копенхаген през "93та година, държавите членки на Ес направиха значителна крачка напред като зададоха въпроса не "Дали да се присъедини", а "Кога да се присъедини". Отговорът на този въпрос беше - "Когато държавата кандидат е готова да пеме задълженията за членство удовлетворявайки икономическите и политически изисквания на съюза.".

Критериите от Копенхаген не би трябвало да се бъркат с критериите описани в Маастрихтския договор, тъй като първите се отнасят за асоциираните страни от Централна и Източна Европа, а вторите за 3тия етап от интеграция в ЕС. Критериите от Копенхаген са дефинирани така:
- държавата може да стане член на съюза ако съществуват стабилни институции, гарантиращи демокрацията, върховенството на правната норма, правата на човека и защита на малцинствата
- съществуването на действаща пазарна икономика и способност на странта кандидат да поеме натиска от страна на конкурентите при влизане в съюза и на пазарните сили, действащи в него
- годност на страната кандидат да поеме задълженията произтичащи от членството в съюза и придържане към целите на политическия, икономическия и валутния съюз.

На Евро съвета в Есен през "94та година беше определена предприсъединителната стратегия за подготовка на страните от Централна Европа за влизане в Ес. Тези стратегии се основаваха на 3 главни елемента:
- изпълнение на Европейските споразумения
- програма Фаре за финансова помощ
- Структурен диалог между държавите-членки и кандидатстващите страни за съвместно обсъждане на проблеми от общ интерес.
Следвайки препоръките на европейската комисия в Агенда 2000, в края на "97ма година Люксембургския евро съвет взе решение за усилена предприсъединителна стратегия за 10те държави кандидатки, с индивидуална за Кипър. Развита беше такава стратегия и за Турция, както и за Малта след молбата й за присъединяване през "98ма година.
Инструментите, които станаха достъпни за страните кандидатки спрямо тези стратегии бяха:
- Европейски споразумения - осигурява рамка за двустранни отношения между държавите членки на ЕС и партниращите страни.  Отнасят се до търговски проблеми, политически диалог и др и стремежът е прогресивно установяване на свободна търговска зона между ЕС и асоциираните страни.
- Партньорство за присъединяване и Национални програми за приемане на Акуис.  Партньорство за присъединяване се съставя за всяка кандидатстваща страна, осигурява оценка на приоритетните области, в които трябва да се отбележи напредък и очертава пътищатата, по които  Фаре ще подкрепя подготовката за присъединяване.  Националното правителство на всяка страна кандидат съставя Национална програма за приемането на Акуис като допълнение на Партньорстовто за присъединяване.
- Участие в програмите на общността, агенции и комитети.
 Влизането в сила на Споразуението за асоцииране поставя отношенията България - Ес на съвсем различна основа - то трябва да осигури подходящи рамки за постепенното интегриране на Б-я в общността.  С тази цел в съответствие с пазарните механизми ще бъдат изработени нови правила, политика и действия и България ще работи за изпълнение на необходимите изисквания в това отношение. На базата на тази разпоредба започва и подготовка за получаване на покана за членство на РБ в ЕО. Едно такова членство в ЕС изисква:
- Страната-кандидат да е постигнала стабилност на институциите, гарантиращи демокрацията, върховенство на закона, правата на човека и уважението и закрилата на малцинствата.
- Наличие на функционираща пазарна икономика, която да може да се справи с конкурентния натиск от страна на съюза
- способност да се поемат задълженията на членството. 
След съвета в ЕСЕН се осигури подробен план за стратегията за присъединявае на държавите-кандидатки. Тази стратегия се основава на четири елемента:
- Европейско споразумение
- Многостранен структурен диалог
- Подготовка на страните от Централна и Източна Европа за интегриране в единния вътрешен пазар на съюза
- подкрепа на страните от същия регион чрез програма ФАР
И както основната предприсъединителна стратегия се базира на 4 елемента, така и преговорния процес има 4 принципа:
- приемане на действащите и потенциалните права и задължения, свързани със системата на съюза и институционалната рамка или Акуис. Това са съдържанието, принципите и политическите цели на договора за присъединяване, законодателството прието въз основа на договора и европейския съд, изявления и резолюции приети в рамките на съюза, общи стратегии, съвместни действия, общи позиции и декларации приети в рамките на общата външна политика, същите, приети в рамките  на правосъдие и вътрешни работи, международни споразумения, сключени от общността  и тези,  сключени между държавите членки по отношение на действия на съюза. 
- въвеждане на преходен период - всяко искане за въвеждане на преходен период трябва да бъде ограничено по обхват и продължителност и да е придружено с план с точно определени стъпки и мерки за въвеждане и ефективно прилагане на Акуис
- принципи на диференциацията - преговорите се провеждат индивидуално и степента на преговори зависи от степента на подготовка на всяка от страните-кандидатки, както и от сложността на въпросите, които са обсъждали.
- принцип на застигането - тези страни, които са подали молба за присъединяване по-късмо, ще имат възможност да настигнат вече преговарящите страни-кандидатки, ако са постигнали значителен прогрес в своята подготовка.

Процедура по преговаряне
През "97ма година Съветът постигна споразумение по процедурата за присъединяване. Решението беше преговорите да се водят на ниво министри, заместници, посланници или главни преговарящи за страните кандидатки. Темпът на преговори зависи от степента на подготовка на всяка от страните кандидатки и от сложността на проблема. Комисията предлага обща преговорна позиция , свързана с компетенциите на Общността. Преговорната позиция е одобрена единодушно от съвета. Резултатите от преговорите се обединяват в Присъединителен договор. Той се представя на Съвета за одобрение и на Евро парламента за официално такова. След подписването на Присъединителен договор, той трябва да бъде ратифициран от страните кандидатки, като това често пъти изисква референдум.  Процесът може да отнеме 2 години. Дадена страна става членка на ЕС при влизане на договора в сила.
     Участниците в този процес на присъединяване са:
- От страна на ЕС - 15те държави членки като страна при договарянето,. Председателството на съвяета на министрите, представящо преговорните комисии, съгласувани със съвета и на преговорните сесии по глави на ниво министри или техни заместници.
- всяка страна кандидатка съставя своя позиция по всяка от 31 точки на Акуис.  Назначава главен преговарящ, подпомаган от екип експерти.
- Евро комисията предлага проект на преговорните позиции. Тя е в близък контакт със страните -кандидатки, а работата се координира от Генералната Дирекция по разширяването.
- Генерален секретариат на Съвета - европейският параламент е информиран за напредъка на преговорите и дава съгласия за окончателния присъединителен договор. Всяка държава членка е задължена да ратифицира договора.

Критерии за присъединяване и икономически приоритет на БГ
 Първият основен критерии за присъединяване в ЕС е функциониращо пазарно стопанство.  В тази насока приоритети на Б-я трябва бяха развитието на капиталовия пазар и премахването на бюрократичните пречки пред бизнеса. Това се осъществи донякъде чрез унифициране на стандартите за държавните служители,  по строги критерии за назначаването им, текущ и последващ контрол на тяхната работа. Тези мерки са насочени и към корупцията. Макроикономическата стабилност е другият основен приоритет на България, който зависи от няколко основни икономически процеса. Първо либерализация на цените и второ - хиперинфлация. В началото на "97ма година това доведе до силна обезценка на лева и обезценяване за сметка на кредиторите. Тези неблагоприятни последици бяха поправени до голяма степен с въсеждането на валутния борд през юни "97ма.  Фиксирания курс на лева към германската марка спря обезценяването му, започна процес на връщане на доверието в банковата система, а инфлацията е овладяна и се връща към критериите от Маастрихт.  На трето място като фактор за обща икономическа активност е възстановяването на собствеността. Връщането на земеделската земя, обаче все още не е приключило и за компенсацията й ще са необходими години.  На 4то място стои необходимостта от институционална и политическа стабилност, която да дава сигурност за чуждите и вътрешни инвестиции. 
За да изпълни вторият критерии за членство - икономически да устои на конкуренцията след отваряне на пазарите, България трябва да покрие следните критерии:
- стабилна макроикономическа рамка
- значителни чуждестранни инвестиции както в частния сектор, така и в инфраструктурата на страната
- необходимост от структурни промени. Една от областите е фискалната
В крайна сметка България успя да се справи с изискванията на ЕС за членство и от 1.1.2007 год е пълноправен член на общността, но въпреки това трябва да продължи да полага усилия за развитие на достатъчен административен и съдебен капацитет за приложение и изпълнение на Акуис.  Продължителни усилия са необходими за създаване на необходимия административен капацитет, за да се осигури стабилно и ефикасно управление на фондовете на ЕС. По отношение на политическите критерии България  продължи реформите в ключови области като публична администрация и съдебна система с цел да се укрепи демокрацията и върховенството на закона.



Тагове:   политика,


Гласувай:
0



1. анонимен - vWFELNbrfILZoS
02.11.2012 04:17
7XCLCp <a href="http://xivxsskhzvis.com/">xivxsskhzvis</a>, [url=http://cazvuclffnku.com/]cazvuclffnku[/url], [link=http://qkxsojypdvjx.com/]qkxsojypdvjx[/link], http://vsqkgxvsuwgm.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: narmada
Категория: Лични дневници
Прочетен: 885684
Постинги: 34
Коментари: 259
Гласове: 159
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031