Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2008 18:15 - Средства за международни плащания
Автор: narmada Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4062 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.02.2008 21:08


Основно приложение при плащания между лица, банки и организации от различни страни имат кредитните карти и платежните средства, наречени още търговски ефекти. Към тях се отнасят полицата и чекът.Полицата има 2 разновидности - запис на заповед и менитленица. Полицата се явява основен докумнт, чрез който се оформя една търговско кредитна сделка и се гарантира погасяването на дълга. В международните плащания се използват и други средства - ценните книжа, акции и облигации.
     Акциите представляват свидетелство за дялово участие на притежателя им в имуществото на компанията, която ги е емитирала и му дават право да получава част от печалбата на фирмата под формата на дивидент. Той зависи от успешната производствена и търговска дейност, от вътрешната и международната икономическа обстановка и др. Облигацията доказва, че нейният притежател е дал пари назаем на частно дружество или на държавата, емитирала тези облигации. Тоест притежателят й е кредитор на това дружество и има правото на твърд доход под формата на лихвен процент. 

Запис на заповед
Възниква тогава, когато едно лице се зазължава да изплати дадена сума на друго лице. Тя е едностранно, безусловно поето задължение в писмен вид, по силата на която издателят се задължава да заплати на падежа на друго лице или на негова заповед определена парична сума. В записа на заповед участват две страни - издателя или платеца - длъжника по сделката и ремитента или получателя - кредитора по сделката.  За действителността на записа на заповед са необходими няколко точно определени реквизита:
- наименование на документа
- сумата, която трябва да бъде платена
- името на ремитента
- името и подписа на издателя
- падежа на плащане
- мястото и датата на издаване на документа
Характерно за запис на заповед е, че има едно едностранно задължение за плащане поето от длъжника.

Менителница
Втората форма на полицата е менителницата или тратата.  Тя възниква тогава, когато едно лице се задължава да изплати дадена сума на второ лице, използвайке трето лице. Менителницата е едностранно, безусловмно нареждане, с установена от закона писмена форма, по силата на което едно лице поръчва на друго лице да заплати определена сума в определен срок на трето лице или на негова заповед. Трите лица, които участват в менителницата са трасант /издател/, едновременно и кредитор и длъжник, трасат /платец, акцептант/ - длъжник, ремитент /поемател/ - в негова полза се тегли менителницата и той получава менителничната сума. Менителницата съдържа следните задължителни реквизити:
- наименование на менителницата - на езика, на който се издава
- сумата на менителницата - цифром и словом
- наименованието на платеца /трасата/ - в лявата лицева страна на документа
- наименование на ремитента
- падеж - срок на плащане. Има менителница с точно определен падеж, менителница с точно определен срок на плащане от датата на издаване, менителница "а вю", менителница "а вю" с допълнителен срок
- място и датата на издаване на менителницата
- място на плащане - домицилирана - място на плащане различно от местожителството на платеца
- подпис на издателя - в дясната лицева страна на менителницата.

Видове менителници
- търговски - издават се от фирмите-износителки срещу фирмите вносителки въз основа на сключените от тях сделки
- банкови - наричат се още банкови акцепти, издават се от фирмите-износителки срещу банки, приели да дават свой акцепт за изплащане на суми по тях
- финансови - издават се от една към друга банка
- съкровищни - издават се от държавата
- документарни -придружени с обичайните стоково-разпоредителни документи, които износителя изпраща на вносителя или на неговата банка за експедиране настоката.
- бланкова - липсват някои от законоустановените реквизити
- приятелски - срещу тях няма реално сключени търговски сделки.

Етапи на менителницата
- издаване
- акцептиране - за да бъде прието нареждането на издателя за плащане на определена сума от длъжника, последния трябва да акцептира теглената срещу него сума.
- авал - писмено едностранно волеизявление, по силата на което едно лице, наречено авалист, се задължава да отговаря солидарно за изпълнението на менителничния дълг с лицето, в  полза на което гарантира
- джиросване - това е прехвърляне на менителницата. Има плъно поименно джиро - при него се пише името на джирантът и лицета, на което тя се прехвърля. Съществува бланково джиро -  джирантът само се подписва на гърба на менителницата, без да посочва имената, на които тя се прехвърля. Ректа джиро - поименно джиро, с което се забранява по-нататъшното прехвърляне на менителницата. Джиро за инкасиране - упълномощава се дадена банка да инкасира.
- заложно джиро - дава възможност тратата да се залага и да изпълнява  функцията на гаранция за получаване на кредит.
- сконтиране - при нужда от пари притежателя на менителницата може да я продаде или на друго лице или на банка, тоест да я сконтира. Сконтираната менителница става собственост на този, който я сконтира. Съществува и ресконтиране или повторно сконтиране. Ломбардирането е сконтиране на менителницата от нейните собственици с цел полечаване н акредит срещу ценни книжа - ломбарден кредит.
- плащане - менителницата трябва да бъде предявена на длъжника. След плащане менителницата е квитирана и излиза от обръщение.
- протестиране - акт, извършен от нотариуса по местожителство на платеца, с които се констатира неплащане на сумата.

Различия между чек и менителница
Менителница
- сроковете за плащане при менителницата са по-дълги от сроковете за плащане при чека
- менителницата подлежи на аацептиране, но чека не
- в менителницата винаги се посочва ремитента, в чека не
- кръгът на платците при чека е по-ограничен
- доверието на чека зависи от платежоспособността на издателя, а при менителницата от платежоспособността на платеца или акцептанта.
ЧЕК
Чекът е писмен документ, с който едно лице нарежда на друго, при което има текуща сметка или открит кредит, да плати определена сума на определено лице, на негова заповед или на приносителя на чека. Чекът функионира на  основата на депозитите или на влоговите банкови операции. Той изразява отношенията между три лица - чекоиздател, чекодържател и платец. Нареждане за плащане се издава само ако чекоиздателя има авоар по совята сметка при платеца и ако между издателя и банката има споразумение издателя да тегли суми  по своята сметка чрез чекове. Основната функция на чека е да служи като платежно средство.

Видове чекове
- поименен чек - издава се в полза на точно определен човек и името му се посочва в документа. Могат да бъдат прехвърляни, ако е включена клаузата "на заповед" и такива чекове се наричат ордерни.
- чек на приносителя - при него не се посочва името на притежателя и може лесно да се прехвърля от един на друг чекодържател
- документарен чек - изплаща се при представяне на стоково-разпоредителни документи
- бариран /пресечен/ чек - на лицевата му страна издателя е поставил две успоредни линии през текста, което означава, че той може да бъде теглен слещу банка, изплатен само на банка, името на която е посочена между линиите
- разчетен чек - само за минаване по сметка. Забранява изплащането на суми в брой
- банков чек - теглен от една срещу друга банка
- пътнически чек - издаден от една банка с нареждане да се плати сумата на лицето, чийто подпис е поставен на него. Издава се само на едно лице, което го подписва два пъти, при получаване и при изпращане.
- еврочек - активни и пасивни

Реквизити на чека
- наименованието чек
- безусловно нареждане да се плати определена сума
- името на издателя
- името на банката платец
- място на плащане
- ден и място
- името на чекодържателя
- подпис на издателя

Ваучер - използва се в туризма, не е ценна книга, а документ за предварително платена сума, срещу която се използват определени услуги

Кредитни карти - платежни средства, специални документи, които позволяват техният притежател да се разплаща по безкасов път. Разплащането се извършва до размера на наличните авоари и по договорка с банката могат да се извършват разплащания до определен лимит без картодържателя да има пари в сметкага на банката си.

Дебитни карти - стават алтернатива на чековете, тъй като са ключ за достъп до парите навсеки в местна валута във всяка точка на света.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: narmada
Категория: Лични дневници
Прочетен: 890559
Постинги: 34
Коментари: 259
Гласове: 159
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930