Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2008 12:48 - Форми на международно плащане
Автор: narmada Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5240 Коментари: 0 Гласове:
0



Формата на плащане е един от ай-важните елементи от външнотърговския договор. Чрез нея купувачът погасява своето задължение към продавача, осигурява продавача от риска да предаде стоката на купувача преди той да я е платил, като в същото време гарантира и купувача от продавача.  В международния търговски обмен са се наложили няколко класически форми на плащане като акредитивът, инкасото, откритата сметка, преводът и други.

Акредитив
Документарният акредитив е писмен или телеграфен ангажимент на една банка, поет от нареждане на вносителя да заплати на определено ФЛ или ЮЛ определена сума в определен срок срещу предоставяне на стокови документи и при спазване на строго фиксирани условия. Той се нарича документарен, тъй като е свързан с представяне на стоково-разпоредителни документи, което доказва изпълнението на определена стокова доставка. Участниците в акредитива са:
- наредител - дава нареждане за откриване на акредитив на негова сметка
- акредитивна банка - приема нареждането, открива акредитива и извършва плащането по него.
- потвърждаваща банка - обикновенно банката на износителя
- бенефициент - фирмата, в полза на която се открива акредитивът.
В нареждането на вносителя до банката за откриване на акредитив трябва да се съдържат редица условия, от които зависи реализирането на акредитивната операция:
- име и адрес на акредитивната банка
- име и адрес на ревизиращата банка
- име и адрес на наредителя
- акредитивна сума
- видът на акредитива и датата на експедицията
- броя и вида на документите
- описание на стоката
- срок на валидност
Наредителят изрично трябва да посочи сумата и валутата, в която ще се извърши плащането. Когато това не е възможно, в акредитива се включват изрази като "около", "приблизително" и др., като се допускат отклонения до 10% повече или по-малко.  Под валидност на акредитива се разбира времето, през което е в сила задължението на банката за изплащане на акредитивна сума. Посочва се изрично начинът на превозване на стоката - транспортна диспозиция. Бенефициентът има право да получи акредитивната сума при условие, че е изпълнил акредитивното нареждане. Акредитивната банка е носител на двойно задължение - към бенефициента и към наредителя. Тя изплаща сумата само при представяне на стоково-разпоредителни документи. Има няколко вида акредитиви:
- отменяем - може да бъде едностранно отменен по всяко време без да се иска съгласието на бенефициента.
- неотменяем - може да бъде отменен само със съгласието на бенефициента
- потвърден - ангажимент по него е поела и друга банка освен акредитивната банка
- непотвърден
- покрит - когато наредителят преведе определена сума в акредитивната банка
- непокрит - не е превел сума в акредитивната банка
- делим - трябва да бъде посочено изрично и сумата по него може да бъде получавана на части от банката
- неделим 
- еднократен
- револверен - автоматично възобновяем
- прехвърляем - може да бъде прехвърлен от един бенефициент на друг
- непрехвърляем
- back to back акредитиви - двойка акредитиви тясно свързани помежду си, като единият се издава въз основа на другия. Използва се при посреднически и реекспортни операции. Единият акредитив се издава за сметка на крайния купувач в полза на фирмата посредник, а тя открива 2 акредитив по нареждане и за сметка на фирмата посредник, в полза на крайния купувач
- насрещни, компенсационни акредитиви - използват се при компенсационни сделки - два взаимосвързани акредитива играят ролята на взаимна гаранция на двете страни.
- рамбурсен акредитив - акцептно-рамбурсен акредитив - използва се когато фирмата използва кредит. Износителят издава менителницата на свое име и на своя заповед, след което ги изпраща заедно с документите, а с приемането им от банката тя е приела да осигури акцепт на менителницата
- специфични разновидности - кредит под формата на аванс, използва се от износителя. Износителят има право да използва акредитива или част от него преди да е експедирал стоката - акредитив за неекспедирана стока. Износителят има право да използва акредитива преди да е експедирал стоката и преди да я е предоставил на склад или в хода на производството. Акредитивът е с червена или зелена клауза. При акредитив с червена клауза бенефициентът има право да бъде авансиран преди да е експедирал стоката, срещу някакво обезпечение. При акредитив със зелена клауза обезщетение не се иска.

Освобождаване на акредитива
За да се освободи акредитив е необходимо представяне на стоково разпоредителни документи.  Бенефициентът трябва да представи редица документи най-късно до последната дата на валидност на акредитива. Банката извършва тройна проверка.
- установява дали предадените документи отговарят по вид и брой на тези, описани в писмото на износителя до банката.
- съпоставя данните в документа с поставените в акредитива условия
- установява съответствието на данните в различните документи
- търговска фактура - издава се на името на наредителя за сума, не по-голяма от акредитива
- транспортният документ доказва натоварване на стоката
- застрахователна полица
Банките отказват да плащат по документи, когато от датата на товарене до датата на представянето им в банката са минали повече от 21 дни.

ИНКАСО
Документарното инкасо е такава форма на плащане, при която износителят, след експедиране на стоката нарежда на своята банка да инкасира чрез друга банка паричната стойност на доставената стока срещу предаване на документите на вносителя. Банките, получили инкасово нареждане за предаване на документи, ги изпращат на банката в страната на купувача с указание да ги предяви на последния за заплащане или за акцептиране.
При документарното валутно инкасо се събират парични суми срещу представяне на стоково-разпоредителни документи. След като получи документ от банката на износителя, банката на вносителя уведомява своя клиент, че на негово име са пристигнали документи, които трябва да бъдат прегледани и заплатени.
Участници
- наредител - износителят на договорената стока, който възлага инкасовата операция на своята банка с указание срещу представените документи да бъде инкасирана равностойността на стоката
- банка-наредител - банката на износителя
- инкасираща банка - банката на вносителя
- платец
Всички документи изпратени за инкасиране трябва да се придружават от писмо-нареждане, в което да се съдържат пълни и точни данни и инструкции за реда на инкасиране. Указанията са вид и брой на стоково-разпоредителните документи, начини на действие на инкасиращата банка, при връчване на документите на вносителя. Реда на плащане става по 2 начина:
- плащане след представяне на документите
- предаване на документите срещу акцептиране на трата, теглена в размер на стойността на стоката.
При инкасото банката не поема задължение относно реализирането на операцията и приемането на документите и заплащането на сумата на купувача.

ПЛАЩАНЕ ПО ОТКРИТА СМЕТКА
След експедиране на стоката износителят изпраща стоковите документи директно на вносителя. Крие голям риск за продавача, защото вносителят става собственик на стоката преди да я е заплатил

ПРЕВОД
Писмено или телеграфно нареждане на банка в една страна до банка в друга страна да изплати определена сума на посочен в нареждането бенефициент за сметка на наредителя.
Участници:
- наредител
- банка-наредител
- банка-платец
- бенефициент

БАНКОВИ ГАРАНЦИИ
Своеобразни задължения на банките за изплащане на определени парични суми в случаи на неизпълнение на задълженията, поети от други лица или при настъпване на някакъв риск. Целта е да освободи бенефициента от неблагоприятните последици на определен риск. Те се издават винаги по нареждане на лицето, задължено по договор да предостави гаранция. Банковата гаранция се издава въз основа на договор, сключен между фирмата наредител и банката, която издава гаранцията, поемайки твърдо ангажимента да изплатят дадена сума. Реквизиттие са:
- бенефициент на гаранцията
- сума на гаранцията
- предмет на гаранцията
- срок на действие на гаранцията
- условия за реализиране на банковата гаранция
- декларация на банката за поетото от нея задължение
Видове банкови гаранции
- банково поръчителство - с него банката осигурява изпълнението на задълженията на оргоналния длъжник. Ако то не бъде изпълнено, тогава банката-поръчител трябва да стори това вместо него. Банката покрива цялата парична сума, която длъжникът има да плаща на своя кредитор.
- самостоятелна банкова гаранция - банката поема самостоятелен ангажимент, различен от оригиналния и той се състои в изплащането на определена парична сума, ако не бъдат изпълнени ангажиментите от непаричен характер
Банковите гаранции биват банкова гаранция по вноса - издават се по нареждане на фирмите вносителки в полза на фирмите износителки - банкови поръчителства. Биват още и банкови гаранции по износа - издават се по нареждане на фирмите износителки в полза на фирмите вносителки. Този вид банкови гаранции не спадат към поръчителствата.

Техники на откриване и оформяне на банкова гаранция
От правилното формулиране на условията зависи дали продавачът ще получи сумата на изнесената от него стока, а купувачът сумата, покриваща щетите, причинени му от неизпълнение на стоковата сделка. Текстът на банковата гаранция трябва да е ясен, пълен и точен. Често при оформяне на банкови гаранции участват две банки. Едната от тях издава, а другата авизира. В зависимост от това, коя е банката гарант, тази на наредителя или на бенефициента, банковите гаранции биват:
- директни - учредени са от една местна банка в страната на поръчителя, чуждестранната банка е авизираща, но тя може да играе роля и на потвърждаваща
- косвени - изградени от местни банки в страната на чужд бенефициент, банката на наредителя издава обратна банкова гаранция, тоест в този случай тя е потвърждаващата банка
Едни от най-често използваните банкови гаранции са:
- гаранция за плащане на поръчана стока
- гаранция за плащане на трата
- гаранция при плащане на документи на инкасо
- гаранция за погасяване на фирмен кредит
- гаранция за представен аванс
- офертна гаранция
- гаранция за добро изпълнение
- гаранция за срочно изпълнение
- гаранция за отстраняване на дефекти
- за участие на търг
- по повод на обвързани компенсационни, реекспортни, бартерни и др. сделки

Банковите гаранции се състоят от
- преамбюл
- декларация за ангажимент на банката
- срок на валидност
- парична сума
- други условия.


Тагове:   международно,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: narmada
Категория: Лични дневници
Прочетен: 890685
Постинги: 34
Коментари: 259
Гласове: 159
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930