Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2008 14:52 - Международна и регионална стандартизация
Автор: narmada Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4680 Коментари: 1 Гласове:
0



В областта на стандартизацията съществува развито международно сътрудничество. То се осъществява в рамките на различни международни и регионални организации по стандартизация. Международна е стандартизацията, осъществявана от международни организации, членуването в които е открито за всички страни в света. Понастоящем с такава дейност се занимават две международни организации:
- ISO - Internetational Standart Organisation
- IEC - International Electronic Communication
     ISO  е създадена по инициативата на ООН през 1947 год. Тя е най-крупната и авторитетна международна организация вобластта на стандартизацията. БЪлгария е член на ISO от 1950 год. Има пет основни структурни елемента:
- Общо събрание на ISO
- съвет на ISO - избира се от Общото събрание
- система от постоянни комитети - помощни органи на съвета.
- Централен секретариат на ISO - основният административен орган, оглавяван от генералния секретар на ISO, който се назначава от съвета на ISO и няма мандат. Седалищета на секретариата е в Женева.
- Системи от технически комитети на ISO - това са отраслово и подотраслово специализирани органи, които по същество ръководят цялата дейност по разработване и приемане на стандартите.

Структура и дейност на IEC
Това е международна организация по стандартизация в областта на електротехническата и електорнната промишленост. Създадена е през 1906 год. По-стара е от ИСО и се занимава с проблемите на сътрудничеството и хармонизацията. Има същата структура на ИСО:
- Общо събрание на IEC
- СЪвет на IEC
- Постоянни комитети на IEC
- Централен секретариат
- СИстема от технически комитети и подкомитети

Основни етапи по разработване на международните стандарти на IEC, ISO
- Етап на предложението - правят се, обсъждат се и се приемат предложенията за разработването на различни стандарти. Предложенията могат да постъпват от различни държави, международни организации, фирми. Предложенията постъпват в секретариата на ТК, обсъждат се и се решават от ТК
- Етап на подготовка - разработва се първата редакция на проекта за стандартизация
- етап на проекта - протича в рамките на ТК и всичко по него се извършва там. Извършва се комплексна експертиза на проекта. Тя е същата както при българските проекти за стандартизация. 
- Етап на съгласуването - окончателната редакция постъпва в Ц.С.
- Етап на публикуването - регистриране на международен стандарт в специален регистър

Категории и вариянти при стандартизационните документи
- Категория стандарт
- Категория рекомендация
- Категория технически ръководства
Всички тези три категории могат да се разработват в 4 вариянта
- вариянт като цялостен стандартизационен документ
- стандартизационен документ,  разработен за отделни раздели с буквено означение
- стандартизационен документ, разработен във вид на отделни части

Регионална стандартизация
Тя е разновидност на международната стандартизация. Осъществява се от разнообразни международни органи, в които право да участват имат само държави от определени икономически и военно-политически групировки в света. Понятието регионална стандартизация е условно-членуват страни от всички райони в света.
- Европейски комитет по стандартизация CEN - право на членство имат само държави членки на ЕС и членки на CEFTA. CEN е най-крупната организация по стандартизация.
- Европейски комитет по стандартизация в електротехническата и електронната промишленост CENEL ЕС. право на членство имат същите държави като при CEN. Тя интензивно разработва собствени стандарти. Седалището й е в Брюксел.
- Европейски институт по стандартизация в телекомуникациите  ETSI - седалището е във Франция. Право на членство имат органите членки на ЕС и EFTA - разработва свои европейски стандарти. 
- Панамериканска организация по стандартизация - COPANT - право на членство имат страните от Севрна, Южна и Централна АМерика. Водеща роля имат САЩ и Канада. Има за цел сътрудничество и хармонизация на стандартите между страните членки.
- Африканска организация по стандартизация ARSO - право на членство имат всички африкански страни, но арабските държави не членуват. Основно условие е да се съдейства за развититето на стандартизацията на африканските страни.
- Азиатско-тихоокеански консултативен комитет по стандартизация - съществува от 6-7 години. Създаден е по инициатива на Япония. Право на членство имат страните от Азиатския континент и тихоокеанските страни с водеща роля Япония. Не разработват собствени стандарти. 
- Арабска организация по стандартизация и метеорология - AIDMO - членуват само страните членки на арабската лига. Тази организация проявява автономност и съдейства за развититето на стандартизацията в Арабския свят.



Тагове:   международна,


Гласувай:
0



1. анонимен - Wananaroiv
07.02.2012 13:17
mainialoWor <a href=http://napechke.com>Anrielelin</a> QueuelaHibe http://napechke.com - Senanamaso anegrerge http://napechke.com
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: narmada
Категория: Лични дневници
Прочетен: 889110
Постинги: 34
Коментари: 259
Гласове: 159
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930