Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2008 17:26 - Преференциални търговски споразумения, зона за свободна търговия, митнически съюз и други.
Автор: narmada Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4627 Коментари: 0 Гласове:
0



Изграждането на преференциални търговски споразумения е резултат от политиката на икономическа интеграция. Предимствата, които носят преференциалните търговски съглашения са:
- те намаляват взаимните ограничения в търговията, но тези ограничения оставарт високи за трети страни
- при свободна търговска зона държавите членки премахват напълно търговските ограничения помежду си, но всяка поддържа индивидуални ограничения спрямо вноса от трети страни.
- митническия съюз вече предполага по-висока степен на коопериране - приема се обща митническа тарифа от страните членки за внос от трети страни
- общия съюз вече предлага и свободно движение на производствени фактори
- при икономическия съюз отговорността за макроикономическата политика на държавата вече е на наднационално равнище
- при монетарния съюз валутния курс на държавите членки е фиксиран, а монетарната и фискалната политики са хармонизирани. Монетарния съюз се различава от икономическия съюз именно поради това. При икономическия съюз двете политики не са хармонизирани, а действат като една.
Съществуват 2 ефекта от преференциалните търговски съглашения и те са статичен и динамичен.  Статичния предоставя:
- Създаване на търговия - подобряване благосъстоянието на страната вносител в резултат намаляването цената на вноса и увеличаване на неговия обем в следствие образуването на митнически съюз.
- Отклонение от търговия - преместване на вноса от страна с по-ниски разходи, но нечленка на съюза, към страна с по-високи разходи, но негова членка
Митническият съюз носи изгода ако броят на участниците в него е голям и има вероятност да се включат фирми, произвеждащи на цени близки до международните, ако съюзът е между страни в географска близост, което прави транспорта значително по-евтин, ако в съюза влизат страни с конкурентни, а не допълващи се икономики, ако търговските бариери преди формирането на съюза са били големи, ако съюзът наложи големи ограничения на страните извън него и ако преди създаването на съюза търговията между държавите е била добре развита.

Динамичният ефект от създаването на Митническия съюз се състои във фундаменталните промени в икономиката на държавите членки в резултат на падане на търговските ограничения. Много производители фалират заради засилената конкуренция, вследствие на което се освобождават ресурси за по-конкурентноспособните отрасли на икономиката. Така размерът на фирмите на пазара се увеличава, което води до икономии от мащаба. Предприемачите извън съюза могат да избегнат тези ограничения като направят директна инвестиция вътре в самия съюз. В дълъг период резултатът от всичко това е, че се повишава ефективността на използване на ресурсите и оттам се увеличава икономическото благосъстояние на страната. 
Първи стъпки в развитието на западноевропейската икономическа интеграция е подписването на договора на Европейската общност за въглища и стомана през август 1952 год. През 1958 е създадена Европейската икономическа общност ЕИО. От 1968 ЕИО представлява завършен митнически съюз по отношение на промишлените стоки. Едва в началото на 90те години може да се говори за общ пазар в пълния смисъл на думата. 
С договора от Маастрихт се стига до интеграция в областта на монетарната политика, а от 01.01.2002 год. се въвежда единна валута за ЕС


Тагове:   търговия,   зона,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: narmada
Категория: Лични дневници
Прочетен: 885569
Постинги: 34
Коментари: 259
Гласове: 159
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031