Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2008 16:30 - Клаузи на международния договор
Автор: narmada Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4931 Коментари: 0 Гласове:
0



Средствата за международни плащания включват въпросите за избор и договаряне на начина, формата, срока на плащане. Определят в най-общ вид реда на предаване настоката от страна на продавача и приемането й, а също и заплащането й от страна на купувача. По-важните валутно-финансови условия са:
- влиянието но политическите и икономическите фактори
- съотношението но силите между купувачи и продавачи - определя се от съотношението на общостопанската конюктура. АКо предлагането и по-голямо от търсенето - позициите на купувачите се засилват и продавачите трябва да правят отстъпки, плащане чрез инкасо, ползване на кредит и др. Ако търсенето е по-голямо от предлагането - позициите на продавачите се засилват и те могат да настояват за плащане чрез акредитив, авансово плащане и др. 
- качество на партньорите
- вид на стоката
Клаузите на външнотърговския договор са 20. Започва с преамбюл, в който се дефинира вида на договора и се идентифицират контрагентите. 
- предмет, обект на сделката - наименованието на стоката както е отразено в митническата тарифа
- клауза количество - единица мярка за количество, ако е специфична се записва и егализираното тегло и се договарят толерансите
- клауза за качество - качество прегледано-одобрено, качество по спецификация, качество по търговска мостра, качество telle-quelle, качество такова, каквото е добито, качество рандеман, качество по съдържание на полезни и вредни вещества, качество по търговска мостра, средно добро качество. 
- клауза за цена - договаря се единичната  цена за единица продукция+ценовата база+допълнителнита разходи+дали е твърда или променлива цена+ценови отстъпки
- клауза за амбалаж и потребителска опаковка - кой ще осигури амбалажа и кой потребителската опаковка
- клауза маркировка - потребителска, транспортна
- клауза за етикетировка - кой осигурява етикетите, какво инфо ще съдържат и на какъв език
- клауза срок на доставка - определя се момента на прехвърляне на собствеността на стоката, незабавна доставка, последваща доставка /еднократна или периодична, авизо или абруф/, дата на доставката.
- Клауза за транспортиране на стоката - вида на транспорта, като вносителят има преференции за определянето му.
- франкировка - освобождаване на стоката черз описание на условията, чрез които ще се освободи или чрез използвоне на ИНКОТЕРМС. Те са : място за прехвърляне риска настоката, договаря се кака ще се разпределят ангажиментите и разходите между износителя и вносителя за транспорт, застраховката, товаро-разтоварните работи, договаря се как се разпределят ангажиментите между износителя и вносителя, вида на транспорта. 
ИНКОТЕРМС:
1ва група Е - 1 термин и най-малки задължения за износителя
2ра грепа F - 3 термина
3та група С - 4 термина
4та група D - 5 телмина - най-големи задължения за износителя
С всяка следваща група задълженията на износителя нарастват, като в последдната той поема всички рискове и разходи с доставката по местонахождение.
- количествено и качествено приемане на стоката - договарят се методите и нормите за предаване и приемане на стоката и свързаните с това документи
- гаранции - предвиждат се за точно и срочно изпълнение на условията на външнотърговския договор. Пълен и частичен рабат
- Клауза за рекламации - претенциите на вносителя към износителя, в какъв срок той може да има тези претенции, начините за компенсиране.
- Клауза неустойки - условията при които неизправната страна дължи неустойки, начина на покриване на неустойките в пари или в стока, максималния размер на неустойката, срока за плащане на неустойките.
- Форсмажорни обстоятелства - обстоятелства, които страните по сделката не могат да предвидят и които не могат да преодолеят по обективни причини, но водят до неизпълнение на сделката. При форсмажорните обстоятелства не се плащат неустойки.
- средства и форми на плащане - договаря се как ще се извърши плащането - в брой или на кредит
- арбитражна клауза - договаря се арбитражен съд, който решава възникнали спорове между страните по сделката
- специална клауза - договарят се специални изсквания на износ и внос, конкретните условия, при които ще се изпълни сделката
- клауза общи условия - официален език на договаряне, колко оригинални екземпляра на документите ще има и т.н 
- защитни уговорки - създаване на възможности за преразглеждане на първоначално съгласуваните валутни условия в случай,  че се появи необходимост от това. Когато сделките са по-значителни, а валутитие са нестабилни, когато момента на плащането е по-отдалечен от момента на договарянето. Валутните клаузи са двустранни и едностранни. Индексните клаузи се прилагат като средство за предпазване от валутен риск, при сделки от средносрочен и дългосрочен характер.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: narmada
Категория: Лични дневници
Прочетен: 891209
Постинги: 34
Коментари: 259
Гласове: 159
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930